Slováci sa zachránili v 1. skupine euro-africkej zóny, rozhodol Kližan

18.09.2011 Celý región

Bratislava 18. septembra (TASR) - Slovenskí tenisti budú aj v roku 2012 účinkovať v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára. V dueli 2. kola play off o udržanie sa v \"druhej lige\" totiž vyhrávajú v bratislavskom NTC nad Ukrajinou 3:1. O rozhodujúci tretí bod pre slovenské farby sa na antuke pod otvrenou strechou v Sibamac aréne postaral Martin Kližan, ktorý v dueli tímových jednotiek po mimoriadne bojovnom výkone zdolal favorizovaného Sergija Stachovského za 3:11 h v štyroch setoch 6:4, 3:6, 7:6 (6) a 6:2.
Chlieb sa lámal v tajbrejku tretieho setu, v ktorom Kližan dokázal otočiť z 2:5. Zverenec trénera Karola Kučeru získal svoj doposiaľ najcennejší skalp v Davisovom pohári, keď dokázal zdolať
bývalú svetovú tridsaťjednotku svetového rebríčka ATP a držiteľa štyroch titulov vo dvojhre. Slováci po tretí raz za sebou úspešne zvládli záchranárske práce. Vlani vyhrali zverenci kapitána Miloša Mečířa v Minsku nad Bieloruskom 4:1, v roku 2009 deklasovali v NTC Macedónsko 5:0. Svojho súpera v novom ročníku prestížnej tímovej súťaže spoznajú už v stredu 21. septembra, keď je v thajskom Bangkoku na programe žreb.
Kližanovi vyšiel úvod stretnutia so Stachovským, keď vo štvrtom geme prelomil podanie súpera a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 4:2. V ôsmom geme mal Ukrajinec päť brejkbalov na 4:4, no Kližan všetky odvrátil a prvý set dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenil vďaka esu hneď prvý setbal. Slovenský reprezentant v tejto časti zápasu kvalitne servoval i returnoval a predviedol viacero forhendových winnerov po čiare. V druhom dejstve začal Stachovskij viac využívať svoj obľúbený slajzovaný bekhend a po brejku v šiestom geme si vybudoval náskok 2:4. Po pokazenom ľahkom smeči a ďalších dvoch chybách vzápätí stratil svoj servis, no v ôsmej hre opäť dokázal Kližana brejknúť a druhý set sa stal napokon jeho korisťou.
V treťom dejstve mal Stachovskij dvakrát brejk k dobru, Kližan však vždy zakontroval a o jeho osude napokon musel rozhodnúť tajbrejk. V krátenej hre prehrával Kližan už 2:5, no skvele zabojoval, otočil na 6:5 a dôležitý tretí set získal vo svoj prospech. Víťaz challengeru v Janove sa dostal na koňa a vo štvrtom sete ovládol dvorec. Po dvoch brejkoch odskočil Stachovsému na 4:1 a za stavu 5:2 premenil pri vlastnom podaní po úspešnom smeči hneď prvý mečbal.

2. kolo play off o účasť v 1. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára:
SLOVENSKO - Ukrajina 3:1
Martin Kližan - Iľja Marčenko 6:7 (4), 6:3, 6:1, 6:3
Pavol Červenák - Sergij Stachovskij 5:7, 2:6, 1:6
Filip Polášek, Igor Zelenay - Stachovskij, Sergej Bubka 7:5, 6:7 (3), 6:2, 6:7 (3), 6:4
Kližan - Stachovskij 6:4, 3:6, 7:6 (6), 6:2 
 

Vyberte región